YURTDIŞI ÖĞRENCİ KABULÜ YÖNERGESİ

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ

Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci

Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi

 

Dayanak

Madde 1- Bu yönerge, Şırnak Üniversitesi’ne yurt dışından öğrenci kabulü kriterlerini belirlemek üzere, Yükseköğretim Kurulu’nun 27.01.2010 tarih ve 384-3270 sayılı yazısı gereğince aynı tarih ve 383-3269 sayılı yazısında belirtilen yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin esaslar çerçevesinde hazırlanmıştır.

Amaç ve Kapsam

Madde 2- Bu yönergenin amacı; 2012-2013 Öğretim Yılından itibaren uygulanacak yurtdışından öğrenci kabulüne ilişkin esaslar çerçevesinde, 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren Üniversitemiz Fakülte veYüksekokullarının bölüm ve programlarına ayrılan kontenjanlar dâhilinde yurtdışından öğrenci adaylarının başvuruları ile ilgili kayıt ve kabul koşulları düzenlemektir.

Genel Koşullar

Madde 3-(1) Adayların lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumunda bulunmaları koşuluyla

a)      Yabancı uyruklu olanlar,

b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 sayılı Kanunla tanınan hakların kullanılmasına ilişkin belge sahibi olduklarını belgeleyenler,

     c) Doğumla yabancı uyruklu olup, daha sonra TC vatandaşlığına geçen çift uyrukluların,
     d) TC uyruklu olup lise öğreniminin son 3 yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar,
     e) KKTC uyruklu olup KKTC'de ikamet eden ve KKTC'de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar yurtdışından öğrenci olarak kabul edilmek üzere başvurabilirler.

(2)Adaylardan

a) TC uyruklu olanların (lise öğreniminin son 3 yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç),

b)KKTC uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını KKTC listelerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar hariç),

c)Uyruğundan birisi TC olan çift uyrukların, (lise öğreniminin son 3 yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç)

d)Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukların (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar hariç)

e) TC uyruklu olup lise öğrenimini KKTC ’de tamamlayanların,

Yurtdışından öğrenci kontenjanlarına başvurusu kabul edilmez.

BAŞVURU

Madde 4- (1) Başvurulara ilişkin açıklamalar nisan ayı içerisinde Üniversitemiz web sayfasında duyurulur. Başvurular belirlenen tarihler arasında Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı internet sayfasından verilecek bağlantıdan internet üzerinden yapılır. Adayın daha sonra istenen belgeleri posta yoluyla ya da kişisel olarak başvuru adresine ulaştırması gerekmektedir. Gerekli belgeleri başvuru süresi içinde teslim etmeyen ya da posta yolu ile evrakları ulaşmayan ve başvuru koşulları sağlandığını belgelemeyen adayların başvuruları işleme konulmaz.

(2)Başvuru formu beş kısımdan oluşur:

I. Adayın Kişisel Bilgileri: Aday kişisel bilgilerini ilgili alanları doldurarak beyan eder.

II. Adayın Lise Mezuniyet Bilgileri: Aday Lise bilgilerini ilgili alanlara doldurur.

III. Tercih Edilen Programlar: Adayın Şırnak Üniversitesi’nde yerleştirilmek istendiği programlar. Aday üç tercih hakkını, tercih sırasına göre bu kısmı doldurarak beyan eder.

IV. Sınav Sonuçları: Adayın başvurusunda kullanacağı sınav türünü ve puanını beyan ettiği kısım. Bu kısma sadece bir sınav türü ve puanı yazılabilir. Birden fazla sınav sonucuna sahip olan adaylar, değerlendirmede kullanılmasını istediği puanı yazacaklardır. Kabul edilen sınav türleri ve gereken minimum puanlar aşağıda belirtilmiştir.

V. Beyan ve Taahhüt: Adayın Başvuru Formunda belirttiği bilgilerin doğruluğunu beyan ve gerekli belgelerin asıllarını sağlayamadığı takdirde başvurusunun geçersiz sayılacağı ve kazanılmış haklarından vazgeçeceğini taahhüt ettiğine dair imzası.

(3) Başvuruda kabul edilen sınav sonuçları:

 a) Üniversitemize yerleştirmede uluslararası geçerliliği olan sınavlar veya belirlenen lise diplomaları kullanılabilir. Her yıl Nisan ayı içinde bir sonraki akademik yılda kabul edilecek sınav ve puan türleri Yurtdışından Öğrenci Kabul Komisyonunca belirlenip Senato tarafından onaylandıktan sonra ilan edilir. Ayrıca bir Türkçe testi uygulanan sıvan sonucu ile yapılan başvurularda Türkçe testi puanı yerleştirmede dikkate alınmaz.

b) Adayların değerlendirilmesinde kullanılacak sınavlardan lise bitirme sınavı statüsünde olanların (GCE, International Baccalaureate, Tawjihi vb.) bir geçerlilik sınırlaması yoktur Ancak üniversite giriş sınavı statüsünde olanlar (SAT, TQDK, Gaokao vb.) sınava giriş tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.

c) Meslek Yüksekokulları bünyesinde yer alan iki yıllık önlisans programlarına yapılacak olan başvurularda başvuruda kullanılan sınav türünde minimum geçerli puanı almak yeterlidir.

(4)Başvuru için gerekli belgeler:

1- Yurtdışından Öğrenci Kabulü için Başvuru Formu: Üniversitemiz web sayfasından ulaşılabilir. ( Bu formun, internet üzerinden doldurulup, sisteme girişi yapıldıktan ve çıktısı alındıktan sonra imzalanarak diğer evraklarla birlikte başvuru adresine ulaştırılması gerekmektedir.)

2- Lise Diploması: Lise diplomasının noter onaylı kopyası (İngilizce ya da Türkçe olmalıdır)

NOT: Adayların lise diplomalarının Türk liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ya da ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği/ Konsolosluğu’ndan alınabilecek ‘‘ Denklik Belgesi’’ kayıt sırasında istenecektir.

3-Sınav Sonucu: Başvuru için kullanılacak olan sınav sonucunun aslı veya onaylı örneği.

4-Adayın Pasaportunun fotoğraflı ve kimlik bilgilerini gösteren sayfasının fotokopisi.

(5) Başvuru belgelerinde herhangi bir eksik ya da yanlışlık olan, Başvuru Formu’ nu eksik dolduran ya da imzalayan adayların başvuruları / yerleştirme işlemleri geçersiz sayılır.

 

Başvuru Adresi:

Şırnak Üniversitesi

Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı

73000 Merkez/ŞIRNAK

Başvuruların Değerlendirilmesi

Madde 5- (1) Başvuruların değerlendirilmesi ve adayların yerleştirmeleri Şırnak Üniversitesi’nin takdirindedir. Başvuru için geçerli sınavların herhangi birinden Fakülte ve Yüksekokulların belirlediği puanın altında alanlar ile diğer başvuru koşullarını taşımayan adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Başvurular; aynı ülke uyruklu yerleşen sayısının kontenjan toplamının % 20’sini geçmemesi kaydıyla, Üniversite Yönetiminin belirleyeceği şekilde değerlendirilir.

             (2) Kesin kayıt tarihlerinden sonra boşkalan kontenjanlar için ek yerleştirme işlemi yapılıp yapılamayacağı Rektörlük tarafından karara bağlanır.

Sonuçların Duyurulması

Madde 6- (1) Sonuçlar Şırnak Üniversitesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı’nın web sayfasında kesin kayıt süresi sonuna kadar duyurulur.

                 (2) Üniversitemize kabul edilen adaylara Şırnak Üniversitesi tarafından bir kabul mektubu gönderilir. Adayların, bu mektup ile birlikte ülkelerindeki (veya en yakın) Türkiye Büyükelçiliğine giderek “Öğrenim Vizesialmaları gerekmektedir. Bu vize, Türkiye’ ye giriş yapmak ve üniversiteye kayıt yaptırmak için mutlaka gereklidir.

Maddi Güvence

Madde 7- Üniversitemize kabul edilen adayların, eğitim süreleri boyunca Türkiye’de yaşamlarını sürdürmeleri için gerekecek (barınma, yemek, kitap-kırtasiye ve kişisel ihtiyaçlar vb. için ) maddi imkânların sağlanması kendi sorumluluklarındadır.

 

 

 

Kayıt

Madde 8-(1) Kayıtlar her yıl Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından ilan edilen yerde ve tarihte yapılır. Belirtilen kayıt günlerinde kayıt işlemlerini tamamlamayanlar kayıtla ilgili herhangi bir hak talebinde bulunamazlar.

(2)Kayıt için gerekli belgeler:

1-Lise diplomasının Türk liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan alınacak ‘‘Denklik Belgesi’’,

2-Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan onaylanmış lise diplomasının aslı,

3-Sınav sonuç belgesinin, ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden ya da Konsolosluğundan onaylanmış aslı,

4-Resmi kimlik ya da pasaportun kimlik bilgilerini gösteren sayfasının ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden ya da Konsolosluğundan onaylanmış fotokopisi

5-Öğrenim ücreti bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontu (Her yıl Bakanlar Kurulunca belirlenen ölçütlere göre Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.)

6-Ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliğinden alınacak “Öğrenim Vizesi” ,

7-Uluslararası geçerliliği olan Yabancı Dil- Türkçe yeterlik belgesinin ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan onaylanmış aslı,

8-10 adet vesikalık fotoğraf.

9- Kayıt-Kabul beyan belgesi.

Eğitim - Öğretim

Madde 9- Türkçe Hazırlık:

(a)    Tamamen yabancı dilde eğitim-öğretim yapan bölüm /programlara yerleştirilen öğrencilerde (Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi bölümleri /programları hariç) Türkçe yeterlik aranmaz. Ancak ders programlarında zorunlu olarak yer alan eğitim dili Türkçe olan dersleri tamamlayabilecek düzeyde Türkçe bilmek gerekmektedir.

(b)   Eğitim dili Türkçe ve kısmen yabancı dilde olan bölüm/programlara başvuran öğrencilerden Türkçe yeterlikleri belgeleyemeyen öğrencilerin Türkçe düzeyleri Üniversitemiz Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılacak Türkçe yeterlik sınav sonucuna göre belirlenir. Yeterlik sınavından geçme notu C1’dir.

Bu sınavdan;

A1 ve A2 alanlar: Türkçesi yeterlidir. Öğrenimine başlayabilirler. Türk öğrencilerle birlikte ortak zorunlu Türk Dili derslerini almakla yükümlüdürler.

 

B1, B2 ya da C1 alanlar: Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilir. Yükseköğrenime devam ederken, Türkçelerini ilerletmekle ve Şırnak Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından belirlenen, Yabancı Uyruklu öğrenciler için açılan dersleri almakta yükümlüdürler.

 

Türkçe Yeterlik Sınavı’ndan, Şırnak Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulunun belirlediği notu alamayan öğrenciler ise Türkçe hazırlık programlarına alınır veya Türkçe öğrenmek üzere bir yıl süreyle izinli sayılır. İzinli sayılan öğrenciler; bu süre sonunda yeterlik sınavından veya Senato tarafından eşdeğerli kabul edilen düzeyde puan alarak başarılı oldukları takdirde Türkçe Hazırlık yükümlülükleri ortadan kalkar.

 

Genel Hükümler

Madde 10-Şırnak Üniversitesi başvuru değerlendirmelerinde kullanılacak olan Üniversite giriş sınavı statüsünde olan sınavlar, lise bitirme statüsündeki sınavlar, geçerli minimum puanlar ve başvuru-yerleştirme işlemleri ile ilgili, güncel gelişmeler yansıtacak şekilde Üniversite Yönetim Kurulu Kararı değişiklik yapabilir. Ayrıca, Şırnak Üniversitesi yerleştirmelerde kullanılmak üzere kendisi sınav yapabilir ya da diğer üniversitelerin yaptığı sınavların sonuçlarını kullanabilir.

 

Madde 11- Yurtdışından Şırnak Üniversitesi’nde eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler, bu yönergede belirtilmeyen; başvuru/yerleştirme işlemleri ile ilgili konularda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ nın Kararlarına, eğitim öğretim ile ilgili konularda “Şırnak Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği” ile “Şırnak Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim–Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre işlem görürler.

 

Madde 12- Yurtdışından kabul edilecek öğrencilerin başvurularını değerlendirmek ve yerleştirme işlemini gerçekleştirmek amacıyla Üniversite Yönetim Kurulunda Eğitim Öğretimden sorumlu Rektör Yardımcısı Başkanlığında bir komisyon oluşturulur.

 

Yürürlük

Madde13-  Bu Yönerge, Üniversite Senatosunun 07.06.2012 tarih ve 12/06-04 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.

 

Yürütme

Madde 14 – Bu Yönergeyi Şırnak Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

11.08.2014 |  Öğrenci İşler Daire Başkanlığı